Myositis

Het Myositis Netwerk Nederland verbindt specialisten en patiënten: we delen kennis en wijzen patiënten de weg. Wat is myositis of wat zijn de symptomen?

Dermatomyositis, de meest voorkomende vorm


Dermatomyositis is een huidaandoening met spierontsteking en geeft een rode huiduitslag rondom de ogen, op de borst en rode knokkels. Het is de meest voorkomende vorm van myositis en komt ook voor bij kinderen. De longen zijn soms ook ontstoken en er is een verhoogde kans op kanker bij sommige patiënten.


Antisynthetasesyndroom


Bij het antisynthetasesyndroom past een verruwing en kloofjes van de handen: “werkmanshanden” of “mechanic’s hands”. Naast de spierontsteking zijn vaak de longen ontstoken en komt artritis (gewrichtsontsteking) voor. Plotseling wit verkleurende vingers (fenomeen van Raynaud) zijn ook typisch voor dit syndroom.

Immuungemedieerde necrotiserende myopathie


Immuungemedieerde necrotiserende myopathie is een vorm van myositis met vaak ernstige spierzwakte en een sterk verhoogd CK. IMNM ontstaat vaak na gebruik van statines en er is een licht verhoogde kans op kanker bij sommige patienten. De behandeling voor de spieren is vaak intensief met ook intraveneus toegediende medicijnen.


Overlapmyositis


Overlapmyositis komt voor in combinatie met een bindweefselaandoening waarbij de huid verstrakt, droge ogen of een droge mond voorkomen, vingers gezwollen zijn of bij reuma. Een helaas (nog) niet te behandelen vorm is inclusion body myositis. Polymyositis is een verouderde term. Meer info is te vinden op Myositis Expertisecentrum.
Het Myositis Netwerk Nederland is een onafhankelijke netwerk van specialisten, onderzoekers en patiënten op het gebied van spierziekten, patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en medisch onderwijs.

Het netwerk deelt resultaten en ervaringen met mensen die kennis hebben gemaakt met myositis. We maken ons sterk om alle soorten myositis beter te kunnen begrijpen en te behandelen.Sociale Kanalen
Myositis berichtenLaatste nieuws
Myositis Netwerk NederlandHeeft u een vraag aan het Myositis Netwerk, stuur ons dan een bericht. U kunt ons ook bellen, en bij geen gehoor gelieve een voicemail achterlaten. Het telefoonnummer staat op de website.

Myositis Netwerk nederland
Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam


© 2022 HUN. All right reserved Design by www.hun.nl webdevelopment