Samentrekkende spiervezels – het begin van een ziektemodel?

24 mei 2023 0
sanne.jpg

In het spierlaboratorium  van professor Coen Ottenheijm wordt met een unieke opstelling spiervezels (tot wel 100 tegelijkertijd) van een muis elektrisch gestimuleerd. Een slimme en sterke microscoop meet de samentrekkingen (dit gaat letterlijk om millimeterwerk). Sanna Luijcx is nu aan het onderzoeken het mogelijk is om bloed (van patiënten) toe te voegen en te kijken of de spiervezels hierdoor minder goed reageren. Hiermee wordt het mogelijk om de effecten van antistoffen precies te bestuderen.

Als dit lukt, kunnen hierna nieuwe medicijnen getest worden, voordat ze bij mensen uitgeprobeerd worden. Hieronder zit u in verschillende uitvergrotingen de samentrekkende spiervezels.


LAAT EEN BERICHT ACHTER

Het opgegeven E-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Verplichte velden *
Het Myositis Netwerk Nederland is een onafhankelijke netwerk van specialisten, onderzoekers en patiënten op het gebied van spierziekten, patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en medisch onderwijs.

Het netwerk deelt resultaten en ervaringen met mensen die kennis hebben gemaakt met myositis. We maken ons sterk om alle soorten myositis beter te kunnen begrijpen en te behandelen.Sociale Kanalen
Myositis berichtenLaatste nieuws
Myositis Netwerk NederlandHeeft u een vraag aan het Myositis Netwerk, stuur ons dan een bericht. U kunt ons ook bellen, en bij geen gehoor gelieve een voicemail achterlaten. Het telefoonnummer staat op de website.

Myositis Netwerk nederland
Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam


© 2022 HUN. All right reserved Design by www.hun.nl webdevelopment