Spierziekte Myositis in Nederland

Myositis is een groep inflammatoire aandoeningen die de spieren aantasten.

Spierziekte Myositis in Nederland

29 januari 2024 0
Mw-M-nov-2020-IMNM-1200x904.jpg

Myositis is een groep inflammatoire aandoeningen die de spieren aantasten. Het woord “myositis” is afgeleid van het Grieks, waar “myo” spier betekent en “itis” ontsteking betekent. Deze aandoeningen worden gekenmerkt door ontsteking van de spieren, wat leidt tot zwakte, pijn en in sommige gevallen atrofie (verlies van spiermassa).

Er zijn verschillende vormen van myositis, waarvan de meest voorkomende polymyositis en dermatomyositis zijn:

Polymyositis; dit is een aandoening waarbij meerdere spiergroepen, voornamelijk de proximale (dichtst bij het lichaam) spieren, ontstoken raken. Het kan leiden tot spierzwakte en vermoeidheid. En Dermatomyositis; naast spierontsteking heeft dermatomyositis ook huiduitslag. Deze huiduitslag kan verschillende vormen aannemen en komt vaak voor op de knokkels, ellebogen, knieën en in het gezicht.

De exacte oorzaak van myositis is niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld een auto-immuunziekte te zijn, waarbij het immuunsysteem per abuis de spieren aanvalt. Myositis kan op elke leeftijd voorkomen, maar het komt vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen.

De symptomen van myositis omvatten spierzwakte, pijn of gevoeligheid in de spieren, moeite met bewegen, vermoeidheid en in het geval van dermatomyositis ook huiduitslag. Diagnose omvat vaak bloedonderzoek, spierbiopsie en beeldvormende onderzoeken.

Behandelingen voor myositis omvatten medicatie om ontstekingen te verminderen, fysiotherapie om spierkracht te behouden en ondersteunende maatregelen zoals rust. De prognose varieert, maar met de juiste behandeling kunnen veel mensen met myositis een bevredigende levenskwaliteit behouden.


LAAT EEN BERICHT ACHTER

Het opgegeven E-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Verplichte velden *
Het Myositis Netwerk Nederland is een onafhankelijke netwerk van specialisten, onderzoekers en patiënten op het gebied van spierziekten, patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en medisch onderwijs.

Het netwerk deelt resultaten en ervaringen met mensen die kennis hebben gemaakt met myositis. We maken ons sterk om alle soorten myositis beter te kunnen begrijpen en te behandelen.Sociale Kanalen
Myositis berichtenLaatste nieuws
Myositis Netwerk NederlandHeeft u een vraag aan het Myositis Netwerk, stuur ons dan een bericht. U kunt ons ook bellen, en bij geen gehoor gelieve een voicemail achterlaten. Het telefoonnummer staat op de website.

Myositis Netwerk nederland
Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam


© 2022 HUN. All right reserved Design by www.hun.nl webdevelopment