Time is Muscle trial update

Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe veilig en werkzaam intraveneuze immunoglobuline (IVIg) is als toevoeging aan de eerste behandeling van myositis.

Time is Muscle trial update

29 juni 2023 0
Schermafbeelding-2023-07-11-om-06.39.17-1200x802.png

Achtergrond

Dermatomyositis, immuungemedieerde necrotiserende myopathie, overlapmyositis en anti-synthetasesyndroom zijn behandelbaar met medicijnen. Patiënten worden sinds jaar en dag behandeld met prednison en andere middelen die het immuun(afweer)systeem onderdrukken. Bij veel patiënten wordt myositis een chronische ziekte waarvoor langdurige behandeling nodig is. We denken dat een stevigere behandeling direct vanaf het begin, de spierschade beperkt, waardoor patiënten meer kracht hebben en minder moe zijn.

We willen dit bereiken door in het begin intraveneuze immunoglobulinen (IVIg) toe te voegen aan de standaardbehandeling met prednison.  IVIg is een middel dat al lang gebruikt wordt voor spierziekten met ontstekingen, waaronder myositis. We weten nog niet of het bij myositis werkt zoals we vermoeden, en het is ook verstandig naar veiligheidaspecten te kijken.

Doel

Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe veilig en werkzaam intraveneuze immunoglobuline (IVIg) is als toevoeging aan de eerste behandeling van myositis.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

In het onderzoek krijgt iedereen de standaardbehandeling met prednison. Daarnaast krijgt de helft van de proefpersonen het onderzoeksmiddel Nanogam (IVIg), en de andere helft van de proefpersonen krijgt een placebo. De studiemedicatie wordt drie keer toegediend in een periode van 3 maanden. Het grootste deel kan thuis worden toegediend!

Planning en deelname

Het onderzoek is gestart in september 2021.

Op 29 juni 2023 hebben 19 van de beoogde 48 patiënten toestemming gegeven en meegedaan aan de studie wat een mooi aantal is voor een zeldzame ziekte als myositis. In het bijzonder willen we de neurologen Irene Bronner (Almere) en Jessica Hoogendijk (UMC Utrecht) bedanken voor het verwijzen van meerdere patiënten!

Contact

Indien u wilt overleggen (bijv. over de toegestane hoeveel prednison voorafgaand aan studiedeelname) of een patiënt wilt aanmelden, neemt u dan vooral contact op met de coördinerend onderzoeker of een van de betrokken neurologen: De inclusie-, en exclusiecriteria van de Time is Muscle trial leest u hier.

  • Renske Kamperman, arts-onderzoeker, r.kamperman@amsterdamumc.nl, 06-29676030
  • Joost Raaphorst, neuroloog, j.raaphorst@amsterdamumc.nl, 06-50074205
  • Anneke van der Kooi, neuroloog, a.j.kooi@amsterdamumc.nl, 06-50074197

De studie wordt gesubsidieerd door het Prinses Beatrix Spierfond en Prothya Biosolutions

 


LAAT EEN BERICHT ACHTER

Het opgegeven E-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Verplichte velden *
Het Myositis Netwerk Nederland is een onafhankelijke netwerk van specialisten, onderzoekers en patiënten op het gebied van spierziekten, patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en medisch onderwijs.

Het netwerk deelt resultaten en ervaringen met mensen die kennis hebben gemaakt met myositis. We maken ons sterk om alle soorten myositis beter te kunnen begrijpen en te behandelen.Sociale Kanalen
Myositis berichtenLaatste nieuws
Myositis Netwerk NederlandHeeft u een vraag aan het Myositis Netwerk, stuur ons dan een bericht. U kunt ons ook bellen, en bij geen gehoor gelieve een voicemail achterlaten. Het telefoonnummer staat op de website.

Myositis Netwerk nederland
Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam


© 2022 HUN. All right reserved Design by www.hun.nl webdevelopment