Het spierlaboratorium van het AmsterdamUMC stelt zich voor

In het spierlaboratorium van professor Coen Ottenheijm in het AmsterdamUMC locatie VUmc, is veel ervaring met het meten van kracht van individuele spiervezels. 

Het spierlaboratorium van het AmsterdamUMC stelt zich voor

22 mei 2023 0
32948D87-3CC5-4ADF-97EF-E78F6B5379FF
A70551CA-6AE5-4A43-98FF-CBFCB6B3F6B1
93B871DA-1845-4630-AB1C-43BDE5228557
F83B94EA-4471-446F-9F6E-9E53150B9BCD

In het spierlaboratorium van professor Coen Ottenheijm in het AmsterdamUMC locatie VUmc, is veel ervaring met het meten van kracht van individuele spiervezels. Dit is heel precies werk met behulp van geavanceerde apparatuur. Deze ervaring wordt nu ingezet om de oorzaak van de spierzwakte bij myositis te begrijpen. Als de oorzaak bekend wordt kunnen betere behandelingen worden ontwikkeld en kunnen patiënten met myositis met meer kracht in het leven staan.

Er wordt op twee manieren gekeken:

  1. Spiervezels van patiënten worden per stuk secuur doorgemeten en vergeleken met gegevens van gezonde personen en patiënten met andere spierziekten. Hiermee wordt maat en getal gegeven aan de ernst van de spierschade. Hiervoor wordt weefsel gebruikt dat overblijft van het spierbiopt dat nodig was voor de diagnose.
  2. In een unieke opstelling worden spiervezels (tot wel 100 tegelijkertijd) van een muis elektrisch gestimuleerd. Een slimme en sterke microscoop meet de samentrekkingen (dit gaat letterlijk om millimeterwerk). De opstelling maakt het mogelijk om bloed (van patiënten) toe te voegen en te kijken of de spiervezels hierdoor minder goed reageren. Hiermee wordt het mogelijk om de effecten van antistoffen precies te bestuderen.

Als dit lukt, kunnen hierna nieuwe medicijnen getest worden, voordat ze bij mensen uitgeprobeerd worden.

Via deze website wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

De principal investigators zijn Coen Ottenheijm en Joost Raaphorst. De onderzoekers zijn Sanna Luijcx (laboratoriumtechnicus), Tom Kerkhoff (bewegingswetenschapper; promovendus) en Sanne Evers (arts-onderzoeker).

Het onderzoek wordt gefinancierd door Health Holland en argenx


LAAT EEN BERICHT ACHTER

Het opgegeven E-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Verplichte velden *
Het Myositis Netwerk Nederland is een onafhankelijke netwerk van specialisten, onderzoekers en patiënten op het gebied van spierziekten, patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en medisch onderwijs.

Het netwerk deelt resultaten en ervaringen met mensen die kennis hebben gemaakt met myositis. We maken ons sterk om alle soorten myositis beter te kunnen begrijpen en te behandelen.Sociale Kanalen
Myositis berichtenLaatste nieuws
Myositis Netwerk NederlandHeeft u een vraag aan het Myositis Netwerk, stuur ons dan een bericht. U kunt ons ook bellen, en bij geen gehoor gelieve een voicemail achterlaten. Het telefoonnummer staat op de website.

Myositis Netwerk nederland
Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam


© 2022 HUN. All right reserved Design by www.hun.nl webdevelopment