Energiefabriekjes in ontstoken spieren  – spierbetrokkenheid bij reuma

Bij zowel IBM en RA zouden de energiefabriekjes weleens de sleutel kunnen zijn voor een oplossing voor de spierklachten.

Energiefabriekjes in ontstoken spieren  – spierbetrokkenheid bij reuma

22 mei 2023 0
spiercel en mitochondrion Steinz - origineel
Maarten Steinz

In het AmsterdamUMC wordt onderzocht of de mitochondriën (= energiefabriekjes) in de spieren een rol spelen bij myositis, in het bijzonder inclusion body myositis (IBM) en reumatoïde artritis (RA).  IBM is een onbehandelbare vorm van myositis. RA is een chronische ontstekingsziekte van de gewrichten waarbij vaak spierklachten en soms een myositis wordt gezien (ondanks effectieve anti-reumatische medicatie).

Bij zowel IBM en RA zouden de energiefabriekjes weleens de sleutel kunnen zijn voor een oplossing voor de spierklachten. Deze studie in spierbiopten en spiercelkweken onderzoekt hoe pro-inflammatoire cellen en moleculen mitochondriale dysfunctie in spieren kunnen veroorzaken.

De studie maakt deel uit van een breder pathogenetisch onderzoek dat zich toespitst op de ontrafeling van myopathie in verschillende type chronische ontstekingsziekten. Een belangrijk doel is om in de toekomst betere diagnostiek en behandeling te ontwikkelen voor myopathie t.g.v. chronisch inflammatoire aandoeningen, zoals reumatoide artritis.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd o.l.v. Maarten Steinz in samenwerking met Conny van der Laken (Reumatologie Amsterdam UMC), Jan van den Bossche (Afdeling Molecular and Cell Biology, VUmc), Joost Raaphorst en Anneke van der Kooi (Neurologie AmsterdamUMC) en Eleonora Aronica (Pathologie; AmsterdamUMC).

Het onderzoek wordt gefinancierd door een “collaboration grant”van het Amsterdam Institute for Infection & Immunity (25.000 euro)


LAAT EEN BERICHT ACHTER

Het opgegeven E-mailadres zal niet gepubliceerd worden. Verplichte velden *
Het Myositis Netwerk Nederland is een onafhankelijke netwerk van specialisten, onderzoekers en patiënten op het gebied van spierziekten, patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en medisch onderwijs.

Het netwerk deelt resultaten en ervaringen met mensen die kennis hebben gemaakt met myositis. We maken ons sterk om alle soorten myositis beter te kunnen begrijpen en te behandelen.Sociale Kanalen
Myositis berichtenLaatste nieuws
Myositis Netwerk NederlandHeeft u een vraag aan het Myositis Netwerk, stuur ons dan een bericht. U kunt ons ook bellen, en bij geen gehoor gelieve een voicemail achterlaten. Het telefoonnummer staat op de website.

Myositis Netwerk nederland
Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam


© 2022 HUN. All right reserved Design by www.hun.nl webdevelopment